Vancouver Island


Het 450 kilometer lange Vancouver Island ademt niet bepaald de 'thee-met-gebak'-atmosfeer van Victoria uit. Het ruige, ongerepte gebied met een oppervlakte van 31200 vierkante kilometer kent weinig elegance. Het bestaat uit bergen, bossen en landbouwgrond en is het domicilie van houthakkers, vissers en mijnwerkers.

Een bergrug splitst het eiland in twee verschillende delen op: de ruige westkust met diepe fjorden is bijzonder dun bevolkt, met uitzondering van enkele kleine vissersdorpjes. Op de liefelijkere vlakte aan de oostkant vinden we daarentegen landerijen, levendige kustplaatsjes en tal van riviertjes en meren.


Aan de westkust van Vancouver Island ligt Tofino, één van de beste plekken om beren te kijken in Canada. Vanuit een grote rubberboot kun je op zoek gaan naar de beren en ze van dichtbij in hun natuurlijke leefomgeving bekijken. Tussen het aangespoelde drijfhout met op de achtergrond een dichtbegroeid woud, scharrelen de beren langs het water op zoek naar voedsel. Je ziet ze vissen naar krabben, rondsnuffelen op het strand en als je geluk hebt leren ze hun kleintje net naar schelpen zoeken. Vanuit de auto zie je onderweg in Canada misschien ook beren, maar dan vormt zich vaak direct een file van 10 auto's en campers die naar een beer langs het asfalt staart... Met een boot kun je dichterbij komen zonder de dieren te storen, en ze observeren in hun eigen habitat.

Tofino biedt nog meer moois: het Pacific Rim National Park Reserve. Hier kun je uren wandelen over rotsige paden, houten loopvlonders en lege stranden. Je vindt hier een echt regenwoud, vol mysterieuze nevels en druppende bladeren. Trek je loopschoenen aan, neem een verrekijker mee en geniet van de natuur in dit enige nationale park van Vancouver Island.